13 Ιανουάριος 2021, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 09:13

Click στο λιανεμπόριο για επιστροφή στις 18 Ιανουαρίου, γρίφος τα σχολεία

  • Click στο λιανεμπόριο για επιστροφή στις 18 Ιανουαρίου, γρίφος τα σχολεία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Με μέτρα και… εκπτώσεις, δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το κλείσιμο, θα ανοίξει εκτός απροόπτου την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο, με τους καταναλωτές να πρέπει να συνηθίσουν και το click in shop. Οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, καθώς όπως είπε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κάθε Παρασκευή θα αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα λαμβάνονται αποφάσεις.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι οι εισηγήσεις για άνοιγμα αφορούν τα καταστήματα που κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων. Ήδη οι έμποροι έχουν απευθύνει δραματικές εκκλήσεις, κάνοντας λόγο για οικονομική ασφυξία και για καταιγισμό λουκέτων.

Η πρόταση, εκτός από τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, περιλαμβάνει και τα κοσμηματοπωλεία, ενώ είναι πιθανό να ανεβάσουν ξανά ρολά τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Με το click in shop, που θα λειτουργήσει παράλληλα με το γνωστό click away, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν προϊόντα που θα έχουν ήδη ζητήσει, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θετικοί αλλά και επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται θετικοί και παράλληλα επιφυλακτικοί στο μερικό άνοιγμα της αγοράς, αλλά είναι κατηγορηματικοί στο ότι ταυτόχρονα δεν μπορεί να υπάρξει και επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στα θρανία.

Η εξίσωση μοιάζει δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτεραιότητα είναι τα σχολεία, ιδίως η Γ' Λυκείου.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως με τα δημοτικά να λειτουργούν ήδη, αν ανοίξουν τα καταστήματα με το click away, τότε θα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. Υποστήριξε, όμως, πως η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη γιατί ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in shop. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης» είπε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έκρινε πως υπάρχει αρκετό ρίσκο με το λιανεμπόριο. «Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο-κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα», ανέφερε.