13 Ιανουάριος 2021, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 08:29

Προς μια δεύτερη ιστορική παραπομπή του Τραμπ

  • Προς μια δεύτερη ιστορική παραπομπή του Τραμπ
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του επτά ημέρες πριν από το πέρας της θητείας του, εξέλιξη που πρακτικά ανοίγει το δρόμο για την ιστορική δεύτερη παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Μάικ Πενς σε επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κρίνοντας πως εάν έκανε αυτό το βήμα θα δημιουργούσε ένα «φρικτό προηγούμενο», από νομική άποψη.

Η εξέλιξη αυτή εγγυάται ότι οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ («υποκίνηση στάσης»), καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία.

Υπέρ της παραπομπής φέρονται να τάσσονται και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ένδειξη για την κλιμάκωση της μάχης στο εσωτερικό του κόμματος για τον έλεγχό του.

Η Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι και τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για «κάλεσμα στον όχλο» από τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι εκείνος ήταν που άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο.