7 Ιανουάριος 2021, 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2021, 19:08

Πέθανε ο Ιωάννης Ζελίλωφ, βετεράνος αθλητής και ενεργό μέλος του οργανωμένου ποντιακού χώρου

  • Πέθανε ο Ιωάννης Ζελίλωφ, βετεράνος αθλητής και ενεργό μέλος του οργανωμένου ποντιακού χώρου
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ένας σπουδαίος Πόντιος αγωνιστής, αθλητής και επιστήμονας έφυγε χθες από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια, τους φίλους και όλους όσοι τον γνώριζαν.

Ο ομογενής Ιωάννης Ζελίλωφ, από το Σοχούμ της Απχαζίας (πρώην ΕΣΣΔ), ήταν αγαπητός και αποτελούσε υπόδειγμα αγωνιστή τόσο στον τόπο γέννησής του όσο και στην Ελλάδα όπου μετοίκησε το 1992.

Ποιος ήταν
Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας «Γ. Β. Πλεχάνωφ» της Μόσχας με ειδικότητα τεχνολόγου μηχανικού μαζικής εστίασης. Εργάστηκε 12 χρόνια στις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου της Απχαζίας ως υπεύθυνος μηχανικός εξοπλισμού, επιθεωρητής, γενικός επιθεωρητής μαζικής εστίασης. Επί 6 έτη εργάστηκε ως ειδικός εισηγητής του Κοινωνικού-Οικονομικού τμήματος Περιφερειακής Επιτροπής Απχαζίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας. Σπούδασε κοινωνιολογία-πολιτειολογία στην Ανώτατη Κομματική Σχολή πόλης Μπακού .

Είχε έντονη κοινωνική δράση και οι κόποι του τον οδήγησαν σε υψηλά αξιώματα. Ο Ιωάννης Ζελίλωφ ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Απχαζίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Πανσοβιετικής Ένωσης Ελλήνων «Ο Πόντος».

Διαπρεπής αθλητής
Πλήθος οι περγαμηνές του και στον αθλητισμό. Είχε τον τίτλο Μάστερ αθλητισμού της ΕΣΣΔ στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στο σάμπο (αυτοάμυνα χωρίς όπλα). Ήταν πρωταθλητής Γεωργίας το 1974 στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Είχε πάρει πολλά βραβεία σε πανσοβιετικά τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης και σάμπο.

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη
Με την έλευσή του στην Ελλάδα, το 1992, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συνεργάστηκε με το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και παράλληλα ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση ως πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».

Διετέλεσε σύμβουλος για θέματα παλιννοστούντων του βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου και τέως υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή και γενικός γραμματέας της προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής του κοινωνικοπολιτικού κινήματος παλιννοστούντων ομογενών. Ο Ιωάννης Ζελίλωφ ήταν μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και του ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Η ΠΟΕ εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη της για τον αδόκητο χαμό του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Ιωάννης Ζελίλοφ είχε εξίσου έντονη κοινωνική δράση στην Ελλάδα όπως και στην πρώην ΕΣΣΔ. Ο αγώνας του για τα δικαιώματα και την αποκατάσταση των ομογενών ήταν συνεχής και αδιάλειπτος. «Ένας υπέροχος αγωνιστής οπλισμένος με την εντιμότητα της ψυχής του και το χαμόγελό του αναδείχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα του ποντιακού και ομογενειακού χώρου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.