19 Ιούνιος 2014, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:08

Πέντε ελληνόπουλα στο Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβουλίο Επιστήμης

  • Πέντε ελληνόπουλα στο Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβουλίο Επιστήμης

Τις βαλίτσες τους για τη Δανία ετοιμάζουν πέντε Έλληνες μαθητές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας συμμετέχοντας στις εργασίες του Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης, ενός από τους σημαντικότερους πανευρωπαϊκούς θεσμούς στο χώρο της Παιδείας.

Το Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβουλίο της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη μεταξύ 20-22 Ιουνίου 2014 στο Frederiksberg City Hall στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum (ESOF) 2014. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των 16 χωρών, θα συζητήσουν τα θέματά τους και θα συνδιαλεχθούν με επιστήμονες διεθνούς φήμης.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει στο Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβουλίο της Επιστήμης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του οργανισμού Science View. Η Science View τον περασμένο Απρίλιο διοργάνωσε το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Εκεί, από τις 2 έως τις 4 Απριλίου περισσότεροι από μαθητές συμμετείχαν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λειτούργησαν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών, αναλύοντας πέντε θεματικές ενότητες υπό τον γενικό τίτλο "Το μέλλον της πόλης". Την τελευταία ημέρα εξέλεξαν τους μαθητές που θα τους εκπροσωπήσουν στην Κοπεγχάγη:

Τον Γιάννη Κατωχωρίτη, από τα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου, ο οποίος θα παρουσιάσει προτάσεις της θεματικής ενότητας “Ενεργειακά, Βιοκλιματικά Σπίτια”

Τη Μελίνα Μεγαλογιάννη, από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις της θεματικής ενότητας “Δημογραφικές εξελίξεις”

Τον Δημήτρη Μαρούση, από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, ο οποίος θα παρουσιάσει προτάσεις της θεματικής ενότητας “Έξυπνη Πόλη: Η δικτύωση της ζωής στα αστικά κέντρα'

Τον Δημήτρη Ξυνό, από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής, ο οποίος θα παρουσιάσει προτάσεις της θεματικής ενότητας “Πόλη και Κλιματική αλλαγή”

Την Ελένη Παπαηλία- Βουτσινά, από 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις της θεματικής ενότητας “Οι μετακινήσεις του μέλλοντος – μια νέα προσέγγιση στην πόλη”

Οι παραπάνω πέντε μαθητές θα εκπροσωπήσουν τις ομάδες τους στο ESOF 2014, με καλυμμένα όλα τα έξοδα. Μάλιστα η Science View θα καλύψει τα έξοδα και ενός συνοδού καθηγητή για κάθε μαθητή.

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο διοργανώθηκε από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Eυρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης συντονίζεται από το φορέα: Wissenschaft im Dialog και συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα Robert Bosch Stiftung.

Πηγή: scienceview.gr