• ΑΡΧΕΙΟ
18 Ιούνιος 2014, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:37

«Αληθινόν Παραμύθ'» - Παιδική θεατρική παράσταση στην Ποντιακή διάλεκτο | 21 Ιουν 2014

  • «Αληθινόν Παραμύθ'» - Παιδική θεατρική παράσταση στην Ποντιακή διάλεκτο | 21 Ιουν 2014

Το Θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση για παιδιά στην Ποντιακή διάλεκτο με τίτλο "Αληθινόν Παραμύθ'" το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 20:30 στο Θέατρο Πάρκου Κατερίνης. Το έργο είναι της Αλκμήνης Θεοδωρίδου σε σκηνοθεσία του Σαββίδη Γιώργου.

Υπόθεση έργου:

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό που, ακολουθώντας τα αχνάρια του Ιάσωνα, ξεκινάει με τον αποικισμό του Πόντου από τους Ίωνες της Μιλήτου, και στη διαδρομή του ξετυλίγονται όλες οι ιστορικές φάσεις της πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το έργο πραγματεύεται την εγκατάσταση, την εξάπλωση, τη δημιουργία, την άνθηση, τους διωγμούς, τις εξορίες, τη Γενοκτονία και την προσφυγιά, που είναι οι σταθμοί της λαμπρής αλλά και ταραχώδους πορείας αυτού του σημαντικού κομματιού του Ελληνισμού που αποκόπηκε βίαια από τον τόπο που πρόκοψε και μεγαλούργησε.

Η Συγγραφέας προσπαθεί, με έναν σφαιρικό και απλοϊκό τρόπο, να μεταφέρει, τόσο στα παιδιά που συμμετέχουν, όσο και στους θεατές, μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, με ταυτόχρονη προσέγγιση της Διαλέκτου.

Το θεατρικό αυτό κείμενο υπηρετεί απόλυτα τους στόχους του, που είναι η γνώση της Ιστορίας και η προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η Ποντιακή Διάλεκτος, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση της διαλέκτου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής γλώσσας, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κύριο ποτάμι, τη βασική γλώσσα.

Ένωση Ποντίων Πιερίας
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου