28 Δεκέμβριος 2020, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2020, 23:30

Τελεσίγραφο της Ρωσίας στον Ναβάλνι: Γύρνα ή πας φυλακή

  • Τελεσίγραφο της Ρωσίας στον Ναβάλνι: Γύρνα ή πας φυλακή
    (Φωτ.: ΕPA / Yuri Kochetkov)

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) φέρεται να λήγει το τελεσίγραφο που έδωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ρωσίας στον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο επικριτής του Κρεμλίνου καλείται να επιστρέψει αεροπορικώς από τη Γερμανία και να παραδοθεί στις αρμόδιες Αρχές στη Μόσχα, ειδάλλως θα οδηγηθεί στη φυλακή οποιαδήποτε άλλη στιγμή αποφασίσει να εμφανιστεί στη Ρωσία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) τον κατηγορεί για παραβίαση των περιοριστικών όρων που προβλέπει η απόφαση αναστολής της ποινής του.

Οι ρωσικές Αρχές βασίζονται σε ένα άρθρο στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet σχετικά με τη θεραπεία του μετά την απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok. Όπως λένε, χωρίς να παραδέχονται ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πράγματι δηλητηριάστηκε, όλα τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν στις 12 Οκτωβρίου και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο να παραμένει στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι διακομίστηκε αεροπορικώς στη Γερμανία για θεραπεία τον Αύγουστο, αφότου κατέρρευσε μέσα σε ένα αεροπλάνο. Για το περιστατικό αυτό, που σύμφωνα με τη Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη είναι «απόπειρα δολοφονίας», η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Το δικαστήριο τον έχει καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή για μια υπόθεση κλοπής, η οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Η περίοδος δικαστικής επιτήρησης εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου. Όμως, ακόμα και αν εμφανιστεί στη ρωσική πρωτεύουσα έγκαιρα, τότε είναι πιθανό να οδηγηθεί έτσι και αλλιώς πίσω στη φυλακή, για παραβίαση των περιοριστικών όρων.

Επισήμως οι σωφρονιστικές Αρχές δεν έχουν δώσει κάποια προθεσμία, ωστόσο το τελεσίγραφο φέρεται να έχει σταλεί μέσω του δικηγόρου του Ρώσου αντιφρονούντα. Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάρμις έγραψε στο Twitter ότι είναι αδύνατο για τον Αλεξέι Ναβάλνι να επιστρέψει καθώς ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης. Επίσης, κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται από πίσω.