15 Ιούνιος 2014, 11:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:08

Αποκλειστικό: Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει. Το θέλει πραγματικά;

  • Αποκλειστικό: Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει. Το θέλει πραγματικά;

Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει. Το θέλει πραγματικά; Με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Κουβέιτ

Αποστολή: Παντελής Σαββίδης για το Pontos-News.gr

Η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών του Κουβέιτ σεϊχη Σαμπάχ Καλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, στην Αθήνα, την Πέμπτη 12 Ιουνίου, με αφορμή τα πενήντα χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί ευκαιρία για ένα πιο συγκροτημένο «άνοιγμα» της ελληνικής οικονομίας προς τις χώρες του Κόλπου.

Η επίσκεψη έγινε σε μια εποχή που και η Ελλάδα έχει ανάγκη ξένων επενδύσεων και οι χώρες αυτές, των οποίων η οικονομία βασίζεται, κυρίως, στο πετρέλαιο, εισάγουν πληθώρα αγαθών, σε αρκετά από τα οποία η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Προς τα τέλη του προηγούμενου μηνός, το pontos-news.gr, επισκέφθηκε την Πόλη του Κουβέιτ, και διαπίστωσε πως υπάρχει διάθεση εκ μέρους της ηγεσίας της χώρας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σταθερή επωδός των συνομιλητών μας, ήταν πως  αποτελεί προσωπική επιλογή του εμίρη να εντάξει την Ελλάδα στον στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας του στη Νότια Ευρώπη.

«Στις κρίσεις δημιουργούνται οι μεγάλες ευκαιρίες», υποστήριζαν οι συνομιλητές μας, οι οποίοι θεωρούν την Ελάδα ανερχόμενη «επενδυτική ευκαιρία».

Σε επισκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών, Πετρελαίου και Ενημέρωσης του Κουβέιτ προέκυψε σαφώς το συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο γενικό ενδιαφέρον μπορεί το αμέσως προσεχές διάστημα να λάβει πιο συγκεκριμένη μορφή.

Εκείνο, πάντως, που συμφωνήθηκε, προσώρας, στην Αθήνα, είναι μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων και μια τουριστική συμφωνία. Η πλευρά του Κουβέιτ δίνει μεγάλη έμφαση στις συζητήσεις για την παροχή θεώρησης Σέγκεν και στους πολίτες της χώρας, δεδομένου ότι για τα διπλωματικά διαβατήρια η θεώρηση αυτή ισχύει.

Η ενέργεια, η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ στόχος τους είναι, κυρίως, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο έχει κάνει το Κουβέιτ και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και η Ρωσία, στην οποία οι χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν φθάσει τα 12 δισ. δολάρια.

Η προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια προσελκύει, επίσης, το ενδιαφέρον του Κουβέιτ, που διαθέτει όχι μόνο την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και τη διύλιση, αλλά και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής καυσίμων. Ήδη διαθέτει 2.800 πρατήρια βενζίνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι κουβεϊτιανοί επίσημοι αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, το βαρόμετρο και για τις άλλες χώρες του κόλπου. Οι ηγεσίες και των άλλων χωρών, παρακολουθούν τις επενδυτικές κινήσεις των κουβεϊτιανών και στη συνέχεια ακολουθούν. Θεωρούν τους κουβεϊτιανούς ότι πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, τη μελετούν λεπτομερώς. Από αυτήν την πλευρά, η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους του Κουβέιτ στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει και το ενδιαφέρον και των άλλων χωρών του κόλπου.

Στη χώρα είναι ευδιάκριτα ακόμη τα σημάδια από την σύντομη κατοχή της από το Ιράκ, το 1990. Σημάδια, όχι μόνο υλικά αλλά, και ψυχολογικά.
Στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους, βλέπει κανείς γυναίκες ντυμένες με μπούρκα αλλά και με δυτικές ενδυμασίες. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς αυτό. Συνομιλητές μας είπαν πως μέχρι το 1990, τα πράγματα είχαν χαλαρώσει ακόμη πιο πολύ. Οι πλέον θρησκευόμενοι απέδωσαν την επέμβαση του Ιράκ στη χώρα τους και σε θεία τιμωρία λόγω της χαλάρωσης αυτής.

Πώς βλέπουν την Ελλάδα

Στην Ελλάδα αναφέρονται με μεγάλο σεβασμό αν και, όπως διαπιστώσαμε, τουλάχιστον, στο επίπεδο των μεσαίων γραφειοκρατών δεν γνωρίζουν και πολλά γι αυτήν. Αναφέρονται, βεβαίως, στον αρχαίο πολιτισμό της, επισημαίνοντας συχνά την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή και τα ελληνιστικά ευρήματα στο νησί Φαϊλάκα, αλλά, οι γνώσεις τους για τη χώρα μας είναι περιορισμένες, διότι περιορισμένο ήταν, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, και το ενδιαφέρον.

Απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωτευουσών δεν υπάρχει και αυτή είναι μια ανάγκη που πρέπει να εκπληρωθεί. Ήδη, οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα χρήσιμο βήμα, πέρα από την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Κουβέιτ στην Αθήνα και την ανταπόδοση, στο άμεσο μέλλον, της επίσκεψης αυτής από τον έλληνα ομόλογό του, θεωρούνται στο Κουβέιτ οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο από ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν 45 Έλληνες επιχειρηματίες. Τότε διεξήχθησαν πάνω από 250 διμερείς συναντήσεις στις οποίες εξετάσθηκαν συγκεκριμένες πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδυτικές δραστηριότητες.

Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ενώ σημαντική συμβολή στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, έχουν οι πρέσβεις της Ελλάδας στην Πόλη του Κουβέιτ, κ Θεόδωρος Θεοδώρου και του Κουβέιτ στην Αθήνα, κ. Raed Al Rifai.
 
Σταθερό Περιβάλλον

Οι Κουβεϊτιανοί θέλουν να αποφευχθεί η σύγχυση και η δυστοκία που δημιουργούν οι διαβουλεύσεις με σωρεία φορέων από ελληνικής πλευράς. Επιθυμούν και επιδιώκουν να αναπτύξουν σταθερή συνεργασία με ένα φορέα που θα έχει συνολική εικόνα και δυνατότητα διαχείρισης και ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνέχεια. 
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για την Ευρώπη, μας είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην Ευρώπη από Κουβεϊτιανούς που απομακρύνονται από χώρες στις οποίες επένδυαν παραδοσιακά, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν κάνει και στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει 5.000 ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη.

 Το Κουβέιτ είναι μια μικρή χώρα η οποία ζει χάρη στην οικονομία που της παρέχει το πολύ ευαίσθητο προϊόν του πετρελαίου. Δεν διακρίναμε ιδιαίτερη επιθυμία για γεωπολιτικές αναλύσεις, όχι διότι δεν τις έχουν κάνει αλλά, διότι επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Οι εντάσεις δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία και επίκαιρη απόδειξη αυτού είναι η αγωνία που διακατέχει όλους τους παράγοντες της περιοχής από την δυναμική εμφάνιση των ακραίων ισλαμιστών στο Ιράκ.

Οι κουβειτιανοί ανησυχούν από την σταδιακή μείωση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή ενώ, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, επιθυμούν και επιδιώκουν να κρατήσουν καλές σχέσεις με το Ιράν.

Η εκτίμηση που έχουν για την Ελλάδα είναι μεγάλη και αυτό τονίστηκε, άλλωστε, και κατά την παρουσία στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού τους που εξέφρασε, στον κ. Παπούλια, την ευγνωμοσύνη του, επειδή ελληνικά πλοία βοήθησαν το 1982 στην εκκένωση της Βηρυτού και μετέφεραν με ασφάλεια τον Γιάσερ Αραφάτ στην Ελλάδα.
Δεν έχουν πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνοισραηλινών σχέσεων. Σε σχετική μας ερώτηση η απάντηση ήταν πως οι περισσότερες αραβικές χώρες έχουν καλές οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.