5 Δεκέμβριος 2020, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2020, 20:28

Αρμενία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησαν σχεδόν 10.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Ερεβάν. «Νικόλ, παραιτήσου» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα σχεδόν έναν μήνα μετά τη συνθηκολόγηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ για τους Αρμένιους).

Πρόκειται για την ογκωδέστερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης από την έναρξη των κινητοποιήσεων αμφισβήτησης.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στις 9 Νοεμβρίου έπειτα από έξι εβδομάδες συγκρούσεων θεωρείται καταστροφική από πολλούς που κατηγορούν τον Νικόλ Πασινιάν για τα εδάφη που κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν. Αρκετοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο.

«Εξαιτίας του η πατρίδα μας, ο λαός μας πληγώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστούν γενιές ολόκληρες για να κλείσουν οι πληγές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 49χρονη Μάνια Κασατριάν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να οργανώσει την επιστροφή των κρατουμένων και των σορών των θυμάτων. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες στο αρμενικό στρατόπεδο είναι 2.350 νεκροί, εκ των οποίων οι 50 άμαχοι.