5 Δεκέμβριος 2020, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2020, 17:43

Ξεκινά η αποκατάσταση στη «νέα Σουμελά της Τραπεζούντας», τον Άγιο Γεώργιο Περιστερώτα

  • Ξεκινά η αποκατάσταση στη «νέα Σουμελά της Τραπεζούντας», τον Άγιο Γεώργιο Περιστερώτα
    (Φωτ.: Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Με την Παναγία Σουμελά στον Πόντο εκ νέου κλειστή για τις τελευταίες εργασίες στερέωσης των επικίνδυνων βράχων, και με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα να μπαίνει και αυτή σε διαδικασία αναστήλωσης, έστω και με λιγότερα κονδύλια, ένα τρίτο ελληνικό μοναστήρι στην περιοχή της Ματσούκας βρίσκεται στο σχεδιασμό των τουρκικών Αρχών.

Ο δήμαρχος Κοράι Κοτσχάν ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Στη «νέα Σουμελά της Τραπεζούντας», όπως αποκαλείται, θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά και έργα οδοποιίας, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου του 8ου αιώνα. «Προσπαθήσαμε να μάθουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε» είπε ο Κοράι Κοτσχάν αναφερόμενος στις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης.

«Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ήταν μια περιοχή που κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Μετά την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ξεκινήσαμε ως δήμος τις εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου, μέσα από δύο μονοπάτια. Είναι μια εντελώς δασώδη περιοχή, χωρίς κανένα κτήριο», ανέφερε.

Το πιο σημαντικό μονοπάτι από την Τραπεζούντα προς τη Σάντα περνάει από το συγκεκριμένο μοναστήρι· έτσι, μαζί με τον θρησκευτικό τουρισμό, ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί και ο περιπατητικός. Ο δήμαρχος Ματσούκας, μάλιστα, υποσχέθηκε ότι του χρόνου ο Άγιος Γεώργιος θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Στα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου για τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού των Ελλήνων περιλαμβάνεται και αναφορά στην περιπετειώδη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη το 2012, όταν οι οδηγοί του εξαιτίας της ομίχλης μπήκαν σε λάθος μονοπάτι. Χρειάστηκαν 45 λεπτά μέσα στο δάσος ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ο κ. Βαρθολομαίος είχε δηλώσει τότε: «Μείναμε έκπληκτοι. Ανεβήκαμε με δυσκολία. Είναι θέμα πίστης και θέλησης. Αποτελεί απορίας άξιο το πώς οι μοναχοί τον 8ο αιώνα έχτισαν το μοναστήρι. Μόνο άνθρωποι που αφιερώθηκαν στον Θεό μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο».