4 Δεκέμβριος 2020, 14:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2020, 14:12

Από εβδομάδα ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown – Τι θα ανοίξει πρώτα

  • Από εβδομάδα ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown – Τι θα ανοίξει πρώτα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί το κυβερνητικό σχέδιο για το lockdown και για το πώς θα κινηθεί η χώρα, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας. Με τα έκτακτα μέτρα να έχουν πάρει νέα παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα είναι σχέδιο συνολικό και όχι αποσπασματικό.

Προς το παρόν, πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα, τα οποία υπολογίζονται σε 110 σε όλη την Ελλάδα.

Ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν και τόνισε ότι με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, δεν τέθηκε καν θέμα να μην επεκταθεί χρονικά το lockdown.

Σχετικά με το γιατί το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμα αναχαιτιστεί, εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν έχουν αποτύχει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων και προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και γι’ αυτό, όπως είπε, κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο, «αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα».

Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι δύο από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και οι είσοδοι και έξοδοι από τη χώρα στα βόρεια σύνορα.

Πάντως, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, το μόνο που μπορεί να ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου είναι το λιανεμπόριο, ενδεχομένως και τα κομμωτήρια, και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες –σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, αθλητισμός– παραπέμπονται για τον Ιανουάριο, που θα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, όμως έχουν αρκεστεί στο να πουν ότι το «λουκέτο» θα βγει σύντομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, θα ανοίξουν την επόμενη βδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή. Άλλες πληροφορίες τα θέλουν να ανοίγουν μετά τις 14 Δεκεμβρίου, μαζί με το λιανεμπόριο.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως μετά τα εποχικά καταστήματα, σειρά θα πάρουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, και τα κομμωτήρια. Ωστόσο, δεν έδωσε ούτε αυτή τη φορά σαφές χρονοδιάγραμμα.