5 Δεκέμβριος 2020, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2020, 11:16

Αυστραλία: Ήχοι της Μικράς Ασίας από Έλληνες και Τούρκους στην Όπερα του Σίδνεϊ

  • Αυστραλία: Ήχοι της Μικράς Ασίας από Έλληνες και Τούρκους στην Όπερα του Σίδνεϊ
    Η συναυλία θα δοθεί στην αίθουσα «Utzon» της Όπερας (φωτ.: sydneyoperahouse.com)

Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν σκοπούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 14:00 τοπική ώρα, και σε μία μόνο παράσταση στην Όπερα του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία.

Το κονσέρτο με τίτλο «Τραγούδια Χωρίς Σύνορα» είναι καρπός της συνεργασίας έξι μουσικών με ελληνικές και τουρκικές ρίζες που ζουν εκεί.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Τουρκάλα Αϊσέ Γκιοκνούρ Σανάλ και η Ελληνοαυστραλή Ζορζέτ Τζιάτη, λύρα και λαούτο παίζει ο Μάικλ Πλατύρραχος, μπαγλαμά ο Ντενίζ Σιμσέκ, κιθάρα ο Παναγιώτης Καλανδράνης και κρουστά ο Αντέμ Γιλμάζ.


Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί θα αποδώσουν τα «Τραγούδια Χωρίς Σύνορα» (φωτ.: Emmanuel Angelicas)

Οι δεσμοί μεταξύ των μουσικών είναι ισχυροί. Η Ζορζέτ Τζιάτις δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα The Greek Herald ότι γνωρίζει την Αϊσέ Γκιοκνούρ Σανάλ πολλά χρόνια και είναι καλές φίλες. «Ένα βράδυ τραγουδούσα στο “Koutouki”, στο εστιατόριο που έχουμε με τον σύζυγό μου Παναγιώτη (ο κιθαρίστας της παράστασης), στο Σίδνεϊ. Εκεί βρισκόταν για φαγητό ένα γκρουπ Τούρκων. Έτσι αποφάσισα να τραγουδήσω στα τουρκικά για αυτούς. Η Αϊσέ ήταν ανάμεσά τους. Σηκώθηκε και άρχισε να τραγουδάει μαζί μου. Είμαστε φίλες από τότε», εξήγησε.

Ο αλληλοσεβασμός και η αγάπη για τον πολιτισμό του άλλου οδήγησε στην ιδέα για το κονσέρτο «Τραγούδια Χωρίς Σύνορα».

Αρχικά η παράσταση είχε ακυρωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19, ωστόσο η Όπερα του Σίδνεϊ αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, μία εκ των οποίων ήταν αυτή. «Περιμένουμε με ανυπομονησία την ημέρα της παράστασης», είπε η Τζιάτη.

  • Με πληροφορίες από την ομογενειακή εφημερίδα The Greek Herald.