3 Δεκέμβριος 2020, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2020, 20:09

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Αίγυπτο – Συναντήθηκε με Αλ Σίσι και Ζάκι

  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Αίγυπτο – Συναντήθηκε με Αλ Σίσι και Ζάκι
    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην αραβική χώρα, από σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020.

Ο ΥΕΘΑ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου και κατά τη διάρκεια της συνάντησης «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας», όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακολούθησε η συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον στρατηγό Ζάκι στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου, η οποία διεξήχθη «σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα». Η αιγυπτιακή πλευρά επεσήμανε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο επίπεδο εκπαίδευσης και πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, όσο και στην αμυντική βιομηχανία με την ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων προς το κοινό όφελος.

Στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργών εξετάστηκε ενδελεχώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «εκφράστηκε η άποψη ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αποσταθεροποίηση, κάτι που προβληματίζει πολύ σοβαρά τις χώρες της περιοχής».

Παναγιωτόπουλος: «Εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων και απειλών»
«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σχετικά με τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», τόνισε ο ΥΕΘΑ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον στρατηγό Ζάκι και πρόσθεσε ότι «εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και απειλών με γνώμονα την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους».

Αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ θα παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης.

Ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο «6ης Οκτωβρίου» και κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και το Μνημείο Σαντάτ.