Εύκολη και απολαυστική, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για... αρχάριους.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
- 200 γρ. σπορέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
για τη γέμιση
- 5 μήλα πράσινα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, ή γαρίφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
για τη γέμιση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλλα. Αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μίγμα των μήλων στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
για τη μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τοποθετούμε κουταλιές-κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα των μήλων, να πάει παντού, και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50΄.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30΄.
- Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
- Πηγή: akispetretzikis.com.