2 Δεκέμβριος 2020, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 23:17

Το Βερολίνο θέλει τα Τίρανα και τα Σκόπια στην ΕΕ το συντομότερο

  • Το Βερολίνο θέλει τα Τίρανα και τα Σκόπια στην ΕΕ το συντομότερο
    (Φωτ.: EU / Zucchi Enzo)

Την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων προβάλει ως επιχείρημα το Βερολίνο ζητώντας τα Τίρανα και τα Σκόπια να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η απόφαση έχει αναβληθεί για τις 30 Μαρτίου 2021 λόγω της διαφωνίας της Βουλγαρίας στο θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας», η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το λόγο της.

Όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών-μελών ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. «Πιέζουμε, και πιστεύουμε ότι εδώ τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», τόνισε.

Πάντως, η εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με την Αλβανία και αν η συμφωνία είναι ήδη έτοιμη.

«Αυτή είναι μια ερώτηση που αφορά το μέλλον. Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι επιθυμούμε αυτές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν το ταχύτερο», επανέλαβε.