2 Δεκέμβριος 2020, 21:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 21:50

Προς παράταση το lockdown, νυχτερινή ζωή μόνο με το εμβόλιο

  • Προς παράταση το lockdown, νυχτερινή ζωή μόνο με το εμβόλιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως «φρενάρουν» τις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το lockdown. Βέβαιο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε μια νέα παράταση των έκτακτων μέτρων, έως δηλαδή τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το στόχο να αποφευχθεί πάση θυσία ένα τρίτο lockdown, αλλά και το διατυπωμένο αίτημα πλήθους ειδικών που ζητούν παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου, είναι σαφές ότι το άνοιγμα της οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί με πολλούς περιορισμούς.

Το στίγμα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είπε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης θα είναι εφικτή μόνο όταν θα έχουμε εμβόλια, ενώ για την εστίαση και το λιανεμπόριο σημείωσε ότι το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, με πολλούς περιορισμούς.

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στις τάξης, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Νωρίτερα, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών, με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σουπερμάρκετ. «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών), κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο, παρά μόνο μέσα στις γιορτές», εξήγησε.