2 Δεκέμβριος 2020, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 16:42

Κοντοζαμάνης από Θεσσαλονίκη: Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη

  • Κοντοζαμάνης από Θεσσαλονίκη: Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Τη διαβεβαίωση ότι το σύστημα υγείας έχει αντέξει και ότι θα παραμείνει όρθιο, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Όπως είπε, η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης και ενίσχυσης των νοσοκομείων.

«Ό,τι χρειαστεί θα κάνουμε. Η νομοθεσία μάς δίνει όλα τα όπλα ώστε να αντιμετωπίσουμε και το χειρότερο σενάριο», ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών.

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες σε σχέση με την περίοδο πριν από το lockdown, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων ή ότι θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση. «Έχουμε δρόμο ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των ιδιωτών γιατρών να στηρίξουν το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι γιατροί της Θεσσαλονίκης είπαν στον υφυπουργό ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown, καθώς και άνοιγμα των σχολείων, κρίνεται πρόωρη και σχεδόν αδύνατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για διατίμηση στα τεστ κορονοϊού, ο Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας πως οι τιμές που προβλέπονται είναι κάτω του κόστους και ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το θέμα, ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να αποσυρθεί η σχετική πρόβλεψη «προκειμένου να παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια στα χέρια των γιατρών και να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και ποιότητα».

Αντιπροτάθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΘ, η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από ενίσχυση του προϋπολογισμού του με ταυτόχρονη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Μαρτίου, που όρισε ως τιμή του μοριακού τεστ τα 85 ευρώ.