2 Δεκέμβριος 2020, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 14:18

Περισσότεροι από 900 φιλότουρκοι μαχητές επέστρεψαν στη Συρία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

  • Περισσότεροι από 900 φιλότουρκοι μαχητές επέστρεψαν στη Συρία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Περισσότεροι από 900 φιλότουρκοι μαχητές έχουν επιστρέψει σε διαδοχικά κύματα στη Συρία μετά το τέλος των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Περισσότεροι από 900 μαχητές παρατάξεων που υποστηρίζουν την Άγκυρα επέστρεψαν στη Συρία σε πολλά κύματα», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο από τα κύματα αυτά κατεγράφη στις 27 Νοεμβρίου.

Οι μαχητές επέστρεψαν στα υπό τουρκικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία, κυρίως στις περιφέρειες της Αφρίν, της Τζαραμπλούς ή της Αλ-Μπαμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Άλλα κύματα επιστροφής μπορεί να ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, λέγοντας ότι περιμένει πως «όλοι» όσοι εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν, τελικά θα επιστρέψουν στη Συρία.

«Ο συνολικός αριθμός των Σύριων μαχητών που εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν ήταν 2.580», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως 293 εξ αυτών σκοτώθηκαν στις μάχες.

Έπειτα από έξι εβδομάδες συγκρούσεων, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν στις 9 Νοεμβρίου μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, κατηγορήθηκε ότι έστειλε Σύριους μαχητές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Μπακού, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε.

Η Γαλλία ζήτησε πρόσφατα να υπάρξει «διεθνής επίβλεψη» της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κυρίως ώστε να υπάρξει εγγύηση για την επιστροφή των ξένων μαχητών, ιδιαίτερα των Σύριων. «Η αναχώρηση ξένων μαχητών ανεπτυγμένων στη σύγκρουση αυτή είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη σταθερότητα της περιοχής», είχε υπογραμμίσει τον Νοέμβριο γαλλική διπλωματική πηγή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP