2 Δεκέμβριος 2020, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 13:05

Μηταράκης για ναυάγιο στη Λέσβο: Τουρκική ακταιωρός δεν βοήθησε τους μετανάστες

  • Μηταράκης για ναυάγιο στη Λέσβο: Τουρκική ακταιωρός δεν βοήθησε τους μετανάστες
    Ο Νότης Μηταράκης (φωτ.: Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου)

Ο Νότης Μηταράκης εξέφρασε τη λύπη του για «το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα».

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως είναι «αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας».

Πρόσθεσε πως εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, «δυστυχώς εν γνώσει τους», σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τουρκική ακταιωρός
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε, μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης, «δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ακόμη πως και οι ΜΚΟ «που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.