2 Δεκέμβριος 2020, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 12:12

Πέτσας: Φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για άρση του lockdown (βίντεο)

  • Lockdown: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή – Ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου
    (Φωτ.; ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ουσιαστικά ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

«Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο» είπε ο Στ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι φαίνεται πως απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων lockdown. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ προσδιόρισε την έναρξή τους –σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας– στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικό υγείας για ταξιδιώτες
Σχολιάζοντας την ευκολία με την οποία θα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί και αν θα υπάρχει πιστοποιητικό υγείας για διάφορες άλλες δραστηριότητες, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντας τες ως ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο Στ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία. Με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και το λιανεμπόριο απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο χειμερινοί προορισμοί (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα) απάντησε «πολύ δύσκολο». Δεν υπάρχει εξάλλου εισήγηση των ειδικών για Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με κάθε περιοχή. «Παράθυρο» άφησε να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια. Επιπλέον, σημείωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις.