2 Δεκέμβριος 2020, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2020, 12:13

Καρκίνος: Αυξάνονται διαχρονικά τα περιστατικά σε εφήβους και νέους ενήλικες

  • Καρκίνος: Αυξάνονται διαχρονικά τα περιστατικά σε εφήβους και νέους ενήλικες
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τα περιστατικά καρκίνου σε εφήβους και νέους ενήλικες εμφανίζουν ανοδική τάση, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 30% στις ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης αφορά τον καρκίνο των νεφρών, ενώ αισθητά ανοδικό ρυθμό καταγράφουν επίσης οι καρκίνοι του θυρεοειδούς και του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους άνδρες νεαρών ηλικιών (15-39 ετών) είναι των όρχεων, το μελάνωμα (δέρματος) και το λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ στις συνομήλικες νέες ο καρκίνος του μαστού, του θυρεοειδούς και του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Νίκολας Ζαόρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Οpen, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο νεαρούς καρκινοπαθείς σε βάθος άνω των 40 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των δεκαετιών 1970 και 2010 οι διαγνώσεις καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 57 σε 74 ανά 100.000 άτομα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.