1 Δεκέμβριος 2020, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2020, 14:34

Χανιά: Χωρίς την παρουσία πολιτών τιμήθηκε η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

  • Χανιά: Χωρίς την παρουσία πολιτών τιμήθηκε η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
    (Φωτ.: flashnews.gr)

Χωρίς την παρουσία πολιτών, λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού, τιμήθηκε σήμερα στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η μόνη τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία λίγων εκπροσώπων των τοπικών Αρχών ήταν η έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά, στο παλιό λιμάνι της πόλης, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν διέλευση δύο αεροσκάφη F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Η έπαρση της σημαίας έγινε από Κρητικό με παραδοσιακή ενδυμασία, ενώ νωρίτερα τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τους πεσόντες στις επαναστάσεις της Κρήτης, από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό.

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην επέτειο για την Ένωση, τόνισε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να δουν τον τόπο τους ενωμένο με την Ελλάδα. Η 1η Δεκεμβρίου του 1913, η ημέρα της Ένωσης, φέρνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Του μεγάλου Κρητικού πολιτικού που απέδειξε στην πράξη τι σημαίνει η έννοια του πατριωτισμού και του εθνικού συμφέροντος. Του Κρητικού που ξεπέρασε την ιστορία γιατί στάθμιζε τη διεθνή συγκυρία και αξιοποιούσε τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελος της χώρας του. Σήμερα, εδώ από τα Χανιά, αντλούμε δύναμη από τους αγώνες, το θάρρος, την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

»Παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία πως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δυσκολία».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε: «Συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε την ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό. Ένα μεγάλο γεγονός για την Κρήτη και τη χώρα, που αποτέλεσε το επιστέγασμα μακραίωνων αγώνων των Κρητικών για την ελευθερία και την ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό».


(Φωτ.: flashnews.gr)

Στη σημασία του εορτασμού αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Σήμερα τιμούμε μια ιστορική επέτειο. Έχουμε όλοι υποχρέωση να διδαχτούμε από τα μηνύματα των αγωνιστών της Ένωσης. Σαν σήμερα, πριν από 107 χρόνια, οι θυσίες γενεών έφτασαν στο τέλος και είχαμε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης δήλωσε: «Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ανέδειξε την ηγετική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου και δικαίωσε τους αγώνες του λαού της Κρήτης».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 107 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» παρουσιάζει στο κανάλι του στο YouTube ομιλία του μεγάλου ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη. Ο αείμνηστος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και πρώτος πρόεδρος του ιδρύματος, ήταν ο ομιλητής στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την 1η Δεκεμβρίου 2004, στην εκδήλωση την οποία είχε διοργανώσει το Ίδρυμα.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ειρηναίου Γαλανάκη, θα προβληθεί από το αρχείο του ιδρύματος σύντομο κινηματογραφικό υλικό από την επίσημη τελετή με την οποία επισφραγίστηκε η Ένωση, την 1η Δεκεμβρίου 1913 στον Φιρκά, όπου διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εμβληματικοί αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας, Χατζημιχάλης Γιάνναρης και Αναγνώστης Μάντακας.

Το βίντεο θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ιδρύματος στο YouTube από σήμερα στις 18:00.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Νομικός.