1 Δεκέμβριος 2020, 00:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2020, 00:53

ΗΠΑ: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων – Αποδυναμώνουν τον κορονοϊό;

  • ΗΠΑ: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων – Αποδυναμώνουν τον κορονοϊό;
    Μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή (φωτ.: www.takeda.com_https://www.takeda.com)

Στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκονται από σήμερα τρία φάρμακα των φαρμακοβιομηχανιών Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc., τα οποία υπάρχουν ελπίδες ότι μειώνουν τη σφοδρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance) άρχισε σήμερα παγκόσμια κλινική δοκιμή του φαρμάκου Otezla της Amgen –χρησιμοποιείται για την ψωρίαση–, του πειραματικού, αντιφλεγμονώδους μονοκλωνικού αντισώματος λαμαδενουλάμπη της Takeda και του επίσης πειραματικού zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια.

Η Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μια ομάδα περισσότερων από 20 φαρμακοβιομηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας, που συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές (…) προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen Ντέιβιντ Ριζ.

Τα υποψήφια φάρμακα θα δοκιμαστούν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου. Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ταυτόχρονα και την κλασική φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στα νοσοκομεία. Τους επόμενους μήνες μπορεί να ενταχθούν στη μελέτη και άλλα φάρμακα, όπως αντιιικά.

Μέχρι στιγμής, μόνο μια κατηγορία στεροειδών που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960 για τη μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί, σε μια μελέτη, ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή Covid-19. Τα στεροειδή δεν συνιστώνται για ασθενείς με πιο ελαφρά συμπτώματα.

Στη δοκιμή της R&D θα συμμετάσχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε απλές κλίνες. Δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.