30 Νοέμβριος 2020, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2020, 15:38

Έτοιμο το εμβόλιο της Moderna για την Covid-19, αίτηση για επείγουσα άδεια

  • Έτοιμο το εμβόλιο της Moderna για την Covid-19, αίτηση για επείγουσα άδεια
    (Φωτ.: EPA / CJ Gunther)

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτηση στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19. Με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3, η αποτελεσματικότητα είναι στο 94,1% –από το 94,5% που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, στα προκαταρκτικά αποτελέσματα–, και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.

Από 196 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που ασθένησαν, οι 185 ανήκαν στην ομάδα του placebo και οι 11 στην ομάδα του εμβολίου, εξού και η αποτελεσματικότητα του 94,1%. Καμία μορφή σοβαρής νόσου δεν εμφανίσθηκε στους συμμετέχοντες στην ομάδα του εμβολίου, γεγονός που δείχνει αποτελεσματικότητα 100%.

Η ανακοίνωση της Moderna ακολουθεί την ανακοίνωση των BioNTech/Pfizer ότι το εμβόλιό τους, το οποίο χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως και της Moderna, έχει αποτελεσματικότητα 95%. Η Pfizer έχει ήδη καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση, και πλέον έχει προβάδισμα μίας εβδομάδας.

Και τα δύο εμβόλια έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την προβλεπόμενη, και πολύ μεγαλύτερη από το 50% που έχει θέσει ως κατώτατο όριο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Για το εμβόλιο των BionTech/Pfizer η σύσκεψη των ανεξάρτητων συμβούλων επί των δεδομένων της έρευνας θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, και για αυτό της Moderna στις 17 του μήνα.

Μόλις λάβει έγκριση από τον FDA για επείγουσα χρήση, η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της θα μεταφερθεί σε καθορισμένα σημεία διανομής στις ΗΠΑ μέσω της Operation Warp Speed και της McKesson Corp, εταιρείας διανομής φαρμάκων που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η διανομή του εμβολίου της αναμένεται να είναι ευκολότερη από των BionTech/Pfizer, διότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να έχει έτοιμες για μεταφορά και διανομή στις ΗΠΑ 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020, αρκετή ποσότητα για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.