30 Νοέμβριος 2020, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2020, 12:24

Η ΕΕ προσεγγίζει τις ΗΠΑ του Μπάιντεν – Προς διαμόρφωση η ατζέντα

  • Η ΕΕ προσεγγίζει τις ΗΠΑ του Μπάιντεν – Προς διαμόρφωση η ατζέντα
    (Φωτ.: EU / Zucchi Enzo)

Συνομιλίες αρχίζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τρόπους βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ και μετά την δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών θα εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον Τζο Μπάιντεν.

Επί τάπητος ο τομέας της υγείας, και ειδικότερα η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η διασφάλιση των κοινών αξιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η πίστη στις αρχές της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας.

Οι διατλαντικές σχέσεις θα είναι ένα από τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε διά ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.

Πολλοί στην Ευρώπη παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι επί τέσσερα χρόνια την «κακοποίηση» των διατλαντικών σχέσεων και των αρχών της πολυμερούς συνεργασίας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς που οι ΗΠΑ υποστήριζαν.

Δημοσίευμα των Financial Times έκανε χθες λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την Σύνοδο Κορυφής με στόχο μια νέα σύμπραξη για να ξεπεραστούν οι εντάσεις της περιόδου Τραμπ και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα.