30 Νοέμβριος 2020, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2020, 10:44

Στην Αττάλεια το Oruç Reis – Ολοκλήρωσε τις έρευνες, λένε οι Τούρκοι

  • Στην Αττάλεια το Oruç Reis – Ολοκλήρωσε τις έρευνες, λένε οι Τούρκοι
    (Φωτ.: Twitter / Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı)

Έπειτα μήνες σε πλου στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό Oruç Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Η NAVTEX έληξε το βράδυ της Κυριακής και δεν ανανεώθηκε.

Το ερευνητικό σκάφος πήρε πορεία επιστροφής ενώ προηγουμένως είχε φτάσει σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το σκάφος, που ήταν σε αποστολή από τις 10 Αυγούστου, ολοκλήρωσε τις σεισμικές του έρευνες παίρνοντας δεδομένα από μια περιοχή 10.955 χλμ.

Και όλα αυτά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Η Άγκυρα, πάντως, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την άσκηση «Μέδουσα» που θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Γι’ αυτό με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την Κυριακή απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.