30 Νοέμβριος 2020, 08:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2020, 09:04

Απομακρύνεται η άρση του lockdown – Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις

  • Από εβδομάδα ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown – Τι θα ανοίξει πρώτα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει αυξημένο στην Ελλάδα και τουλάχιστον 18 περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο κόκκινο, κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες τόσο για την αντοχή του ΕΣΥ όσο και για την άρση του lockdown, αν και ήδη υπάρχουν οι πρώτες εισηγήσεις για νέα παράταση, μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα αναμένεται να λάβει τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι τα κατάλληλα έστω και για τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά έξι παραμέτρους. Πρόκειται για τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων, το δείκτη θετικότητας (δηλαδή, το ποσοστό θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται), το δείκτη Rt (δηλαδή, πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα), και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.

Παρόλο που το τελευταίο διάστημα η καμπύλη κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική τάση, είναι εφιαλτικά τα νούμερα όσον αφορά τους νεκρούς. Μόλις το Σάββατο σημειώθηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 121 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ και την Κυριακή ο αριθμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, καθώς καταγράφηκαν 98 νέοι θάνατοι.

Οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι 603, γεγονός που ασκεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, και ειδικά σε αυτά της βόρειας Ελλάδας. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως απαιτούνται 10 με 15 ημέρες για να δούμε πτώση στον αριθμό νεκρών και διασηληνωμένων.

Ως εκ τούτου, η 14η Δεκεμβρίου θεωρείται πλέον πιο πιθανή για την άρση κάποιων μέτρων, χωρίς να αποκλείεται και η 21η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να γιορταστούν όπως το Πάσχα, με απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, πιθανότατα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες να παραμένει σε ισχύ, και με κλειστά τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, τα σινεμά, τους πολυχώρους ψυχαγωγίας και τα χιονοδρομικά.

Εξάλλου, το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το πολύ δύο οικογένειες θα μπορούν να γιορτάσουν μαζί, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι απαγορεύονται και οι επισκέψεις στα σπίτια και οι συναθροίσεις.

Το άνοιγμα των δημοτικών, παρά το γεγονός ότι θα γίνει λίγο πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, παραμένει στο τραπέζι. Ο μεγαλύτερος γρίφος στο σχέδιο σταδιακής επιστροφής είναι το λιανεμπόριο, καθώς αυτή την περίοδο ο όγκος της αγοραστικής ζήτησης είναι μεγάλος. Ταυτόχρονα, πολλοί επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης τάσσονται κατά του ανοίγματος παραμονές των γιορτών, επιθυμώντας περισσότερο την επιστροφή τον Ιανουάριο.