29 Νοέμβριος 2020, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2020, 15:23

Η καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ άναψε φωτιές

  • Απόλυτο lockdown στη Δυτική Αττική, μοντέλο και για άλλες «κόκκινες» περιοχές
    Μία από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Μπορεί επισήμως ο ΕΟΔΥ να διέψευσε τα δημοσιεύματα για διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να σηκώσει τους τόνους, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «εγκληματικές ευθύνες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος με βίντεο-μήνυμά του τονίζει πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε για την πρακτική του ΕΟΔΥ, και σημειώνει ότι η «η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία».

Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».

Η κυβερνητική απάντηση ήρθε από τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος επιμένει ότι το σύστημα καταγραφής είναι ένα, το Εθνικό Μητρώο Covid-19, και πάντα στη διάθεση των επιστημόνων.

«Η διακίνηση η ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς λέει από την πλευρά του ότι ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις σχέσεις όσων ασχολούνται με την πανδημία.

Τις φωτιές στην κυβέρνηση άναψαν Το Βήμα της Κυριακής και η Κυριακάτικη Δημοκρατία. Το ρεπορτάζ της πρώτης εφημερίδας με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ» μιλάει για ανακρίβειες στα στοιχεία που ανακοινώνονται, δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.

Ακόμα σημειώνει ότι το Εθνικό Μητρώο Covid-19 είναι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά από τη μία και στον Βασίλη Κικίλια και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα από την άλλη.

Για «έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η Κυριακάτικη Δημοκρατία. Αυτό που εξηγεί είναι ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων».