29 Νοέμβριος 2020, 12:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2020, 12:40

Κινητοποίηση για την επιστροφή των Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου

  • Κινητοποίηση για την επιστροφή των Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών Αρμενίας)

Άνθρωποι της Τέχνης και οι γονείς των αγνοούμενων στρατιωτών πρωτοστατούν στην κινητοποίηση που ξεκίνησε χθες στο Ερεβάν για την αναζήτηση και την επιστροφή όσων κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Αζέρους.

Όπως τονίζουν, δεν πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, αλλά για ανθρωπιστική, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η αζερική πλευρά δεν έχει δείξει την πρόθεσή της να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων δεν έχουν γυρίσει στα σπίτια τους. Παράλληλα καταγγέλλουν και νέες συλλήψεις στρατιωτών και πολιτών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, από τη μεριά της, αναφέρει ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η βοήθεια των πολιτών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό έχουν συνταχθεί δύο επιστολές, στα ελληνικά και στα αγγλικά, τις οποίες καλούνται να στείλουν στις ελληνικές Αρχές αλλά και σε πρεσβείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.