29 Νοέμβριος 2020, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2020, 11:54

Ο ΕΟΔΥ απαντά στα δημοσιεύματα για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

  • Κορονοϊός: 510 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι 5
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου σχετικά με ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Τόσο η Κυριακάτικη Δημοκρατία όσο και το Βήμα της Κυριακής φιλοξενούν ρεπορτάζ στα οποία αναφέρεται ότι υπήρξε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής. Όπως τονίζεται, κρούσματα σε κάποιο νοσοκομείο περνούσαν άμεσα στο Μητρώο Ασθενών Covid-19, ενώ άλλα που καταγράφονταν σε κινητή μονάδα περνούσαν στον ΕΟΔΥ.

Αποτέλεσμα, όπως λένε τα δημοσιεύματα, είναι να δημιουργείται σύγχυση για την πραγματική εικόνα της πανδημίας, καθώς οι τελικοί αριθμοί ήταν συρραφή των στοιχείων των δύο πηγών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα, το Εθνικό Μητρώο Covid-19, και διαψεύδει κάθε άλλη πληροφορία. «Κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», σημειώνει.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά είναι έγκυρα και αξιόπιστα, και τονίζει ότι όποιοι διακινούν τέτοια σενάρια –για όποιο σκοπό τα διακινούν–«προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».