29 Νοέμβριος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2020, 12:55

Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν το lockdown, ενόψει και των Χριστουγέννων

  • Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν το lockdown, ενόψει και των Χριστουγέννων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο (χθες ανακοινώθηκε ότι 121 ασθενείς έχασαν τη μάχη με την Covid-19), και οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι δυσεύρετες.

Όπως είπε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, στο κόκκινο πλέον βρίσκονται 18 περιφερειακές ενότητες.

Πρόκειται για την Πέλλα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες, τη Λάρισα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τον Έβρο, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Εντούτοις, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία. «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εκτίμηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να πιέζονται και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 48 έτη, ενώ υψηλό παραμένει και το ποσοστό των 65 και άνω που έχουν νοσήσει.

Ούτε η χθεσινή ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή προσέφερε περιθώρια για αισιόδοξη ανάγνωση της κατάστασης, και πλέον συζητείται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων, ειδικά ενόψει του Δεκεμβρίου και της εορταστικής περιόδου.

Ήδη ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το μήνυμα, λέγοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. «Θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω», είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας.

Με το lockdown να έχει πάρει ήδη μία παράταση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, υπάρχουν ήδη σκέψεις να επεκταθεί τουλάχιστον έως τις 14 του μήνα. Στο επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής και στο τέλος η εστίαση, με πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να προκρίνουν ακόμα και το λουκέτο κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς θεωρούν ότι η ζημιά που έχουν υποστεί είναι ήδη βαρύτατη και ότι η αγορά δεν αντέχει το φαινόμενο «ακορντεόν».