28 Νοέμβριος 2020, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2020, 16:02

Θεσσαλονίκη: Προσεκτική άρση του lockdown εισηγήθηκαν Τζιτζικώστας και Ζέρβας στη σύσκεψη με Μητσοτάκη

  • Θεσσαλονίκη: Προσεκτική άρση του lockdown εισηγήθηκαν Τζιτζικώστας και Ζέρβας στη σύσκεψη με Μητσοτάκη
    Εικόνα από τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Διοικητήριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Την προσεκτική και σταδιακή άρση του lockdown εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΥΜΑΘ. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα της πόλης και ζήτησαν αφενός οικονομική ενίσχυση των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό και αφετέρου παράταση του κλεισίματος των σχολείων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Θ. Καράογλου ανέφερε ότι «μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι όσο περισσότερο γίνεται» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν βιάζεται, παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει μετά την εισήγηση ειδικών».

Συνέχισε τις δηλώσεις του δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Θέλω να επιβεβαιώσω πως το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα αντέχει και ενισχύεται και να δώσω το αισιόδοξο μήνυμα ότι φαίνεται μια σαφής τάση μείωσης στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν στις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε καταρχάς την ατομική μας υγεία και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά».

Τζιτζικώστας: Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων
Ο Απ. Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εισηγήθηκε στον Κ. Μητσοτάκη την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των κλάδων που χτυπήθηκαν από τα μέτρα του lockdown, και για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο. «Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά στη βόρεια Ελλάδα και όσο αφορά τα σχολεία. Η περιφέρεια θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα το μεσημέρι, στο Διοικητήριο.

«Είχαμε μια σημαντική συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, για τη βόρεια Ελλάδα, για όλη τη χώρα. Είχα την ευκαιρία να του καταθέσω συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη μας. Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown.Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης», τόνισε αρχικά ο Κ. Ζέρβας στις δηλώσεις που έκανε.

Ζέρβας: Προσεκτικοί ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας
Υπογράμμισε τη βεβαιότητά του για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, «άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο» και για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος τάσσεται κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, ζήτησε οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επαγγελματίες, σε επιχειρηματίες και σε ανέργους να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο. «Οποιεσδήποτε ενισχύσεις, οποιεσδήποτε αναστολές πρέπει να ισχύσουν για όλο αυτό το διάστημα που ζητούμε να υπάρχει lockdown για όφελος της πόλης μας. Όπως επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη μέρα, για να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην πόλη, στην οικονομία της πόλης, από το δεκάμηνο ήδη κύμα της πανδημίας. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά «τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, νοσοκομειακών γιατρών, νοσηλευτών και τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ, που πρέπει να είναι πολύ καλύτερος την επόμενη μέρα». Επίσης πρότεινε την τοποθέτηση ενός εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος «θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η κεντρική Μακεδονία, η βόρεια Ελλάδα».

  • Με πληροφορίες από thesstoday.gr