28 Νοέμβριος 2020, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2020, 08:43

ΗΠΑ - Εκλογές: Η επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

  • ΗΠΑ - Εκλογές: Η επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν
    (Φωτ. αρχείου: EPA / John Amis)

Η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη μεγαλύτερη κομητεία του Ουισκόνσιν, που ζητήθηκε από την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (27//1) με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπίντεν να κερδίζει ψήφους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην κομητεία του Μιλγουόκι, ο Μπάιντεν είχε «καθαρό» κέρδος 132 ψήφων, από σχεδόν 460.000 ψήφους συνολικά που ξαναμετρήθηκαν.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν πήρε επιπλέον 257 ψήφους και ο Τραμπ 125.

Η εκστρατεία του Τραμπ είχε απαιτήσει επανακαταμέτρηση σε δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες κομητείες του Ουισκόνσιν, αφού έχασε (σε αυτές τις κομητείες που αποτελούν παραδοσιακά δημοκρατικά προπύργια) την πολιτεία (Ουισκόνσιν) από τον Μπάιντεν με διαφορά πάνω από 20.000 ψήφους. Οι δύο επαναμετρήσεις θα κοστίσουν στην εκστρατεία του Τραμπ 3 εκατ. δολάρια. Η κομητεία Ντέιν αναμένεται να ολοκληρώσει την επανακαταμέτρηση την Κυριακή.

Συνολικά, ο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ με 306 εκλέκτορες – πολύ περισσότερους από τις 270 που απαιτούνται για τη νίκη – έναντι 232 του Τραμπ. Ο Μπάιντεν προηγείται επίσης και στις ψήφους συνολικά στη χώρα (έχει λάβει πάνω από έξι εκατομμύρια περισσότερες ψήφους έναντι του απερχόμενου προέδρου).

Μετά το τέλος της επανακαταμέτρησης, ο αξιωματούχος της κομητείας του Μιλγουόκι Τζορτζ Κρίστενσον δήλωσε: «Η επανακαταμέτρηση δείχνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι οι εκλογές στην κομητεία του Μιλγουόκι είναι δίκαιες, διαφανείς, ακριβείς και ασφαλείς». Η εκστρατεία Τραμπ αναμένεται να αμφισβητήσει εκ νέου νομικά το γενικό αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν, αλλά ο χρόνος τελειώνει. Η αμερικανική πολιτεία πρόκειται να πιστοποιήσει επίσημα το αποτέλεσμα την Τρίτη.

  • Πηγή: Reuters.