27 Νοέμβριος 2020, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 22:57

Σενάρια για νέα παράταση του lockdown

  • Κλειστή η εστίαση και στις γιορτές – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, ποιοι εξαιρούνται
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ενώ η χώρα μπαίνει σύντομα στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown (το οποίο πήρε παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου), τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς παρά τη μείωση των κρουσμάτων –πλέον κυμαίνονται κοντά στα 2.000–, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από την αγορά ενόψει των γιορτών αλλά και η εμφανής κόπωση των πολιτών πρόκειται να αξιολογηθούν μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για το ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης.

Πλέον ακόμα μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 14 Δεκεμβρίου, θεωρείται αρκετά πιθανή, σύμφωνα και με κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Πιθανή εξαίρεση, όπως είπε, ίσως αποτελέσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ερωτηματικό παραμένει επίσης το αν θα υπάρξει άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, κάτι που η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν το απέκλεισε.