27 Νοέμβριος 2020, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 19:48

Κορονοϊός: Εβδομάδα πίεσης και η επόμενη για τα νοσοκομεία – 18 περιοχές στο κόκκινο

  • Κορονοϊός: Εβδομάδα πίεσης και η επόμενη για τα νοσοκομεία – 18 περιοχές στο κόκκινο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Στο κόκκινο τις τελευταίες 14 ημέρες βρίσκονται 18 περιφερειακές ενότητες όπου συνεχίζουν να εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου.

Πρόκειται για την Πέλλα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες, τη Λάρισα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τον Έβρο, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Εντούτοις, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία. «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.013 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 545 στη Θεσσαλονίκη και τα 319 στην Αττική. Αξιοσημείωτες, όμως, είναι οι νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στις Σέρρες (93) και στη Μαγνησία (80).


(Πηγή: ΕΟΔΥ)

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι εκτιμάται πως περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές, ακόμα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», αλλά –όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς– έδωσε έμφαση στο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό απ’ αυτόν που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε και συμπλήρωσε πως ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές τα κρούσματα αυξάνονται, ενδεχομένως, όπως είπε, λόγω των συρροών σε κλειστές δομές.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε για μία ακόμα φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.


(Πηγή: ΕΟΔΥ)

Εκτίμηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 48 έτη, ενώ υψηλό παραμένει και το ποσοστό των 65 και άνω που έχουν νοσήσει.

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες τα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.