27 Νοέμβριος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 17:08

Κορονοϊός: Κρούσματα σε φάρμα βιζόν στα Γρεβενά

  • Κορονοϊός: Κρούσματα σε φάρμα βιζόν στα Γρεβενά
    Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης από την ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας διακρίνεται σε φάρμα εκτροφής γουνοφόρων ζώων στο Καλονέρι του δήμου Βοΐου Κοζάνης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Σε εκτροφείο βιζόν στα Γρεβενά εργάζονται τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, μετά τα rapid tests που διενήργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε ιδιοκτήτες και απασχολούμενους σε φάρμες ευρύτερα της περιοχής του Βοΐου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων Αθανάσιος Λάγγας, σε σύνολο 55 rapid tests, τα τρία ήταν θετικά.

«Το επόμενο βήμα», σημείωσε, «που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης από τον ΕΟΔΥ, είναι η υποβολή σε μοριακό τεστ και των 15 εργαζομένων της προαναφερόμενης φάρμας στα Γρεβενά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εστάλησαν ήδη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) νέα γονιδιώματα από ανθρώπους και ζώα, προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου εάν διαπιστώνεται μετάλλαξη του ιού της Covid-19.

«Είναι μια διαδικασία που γίνεται συστηματικά, προκειμένου να παρακολουθείται το ζήτημα στενά», ανέφεραν πηγές του υπουργείο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως διενεργούνται διαρκώς έλεγχοι στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.