27 Νοέμβριος 2020, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 12:42

Λογοτεχνία Ελλήνων του Πόντου και δημιουργική γραφή, στη διαδικτυακή εβδομάδα του «Φάρου Ποντίων» Θεσσαλονίκης (βίντεο)

  • (Βίντεο: «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης)

Με θέμα «Δημιουργική γραφή – Δημιουργική ανάγνωση ποντιακού βιβλίου», ο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική εβδομάδα, προσφέροντας απλόχερα γνώση στα μέλη και τους φίλους του. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαλέξεων φιλοξενούνται άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και αναλύονται θέματα λογοτεχνίας, ποίησης και θεάτρου, εστιασμένα στον ποντιακό ελληνισμό.

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου φιλοξενήθηκαν ο Γιάννης Καλπούζος και ο Στάθης Ταξίδης, οι οποίοι μίλησαν για τη λογοτεχνία των Ελλήνων του Πόντου και τη δημιουργική γραφή.

Ο πρώτος εισηγητής, ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το πόσο δύσκολη ήταν η έρευνα μέχρι να συγγράψει το μυθιστόρημα Σέρρα. «Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος με φόντο την ιστορία, όπως είναι το Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου, είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος με πολύωρες καθημερινές μάχες. Ο πολεμιστής-συγγραφέας μετατρέπεται αρχικά σε ερευνητή των ιστορικών γεγονότων» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αργότερα το λόγο πήρε ο Στάθης Ταξίδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αφιερώνοντας την εισήγησή του στον αγαπημένο του φίλο Τάσο Κυριακίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Θέμα της διάλεξής του ήταν «Η λογοτεχνία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορική αναδρομή – Κριτική προσέγγιση».

Το συντονισμό είχε ο Δημήτριος Λαμπρόπουλος, από το Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario».

Εκδηλωσεις