27 Νοέμβριος 2020, 08:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 08:08

Ο γρίφος του lockdown και τα σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα

  • Τα μαγαζιά που ανοίγουν για τις γιορτές – Σήμερα οι ανακοινώσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ένα ακόμα ψυχολογικό φράγμα έσπασε χθες η πανδημία στην Ελλάδα, καθώς οι νεκροί από επιπλοκές της Covid-19 έφτασαν τους 2.001. Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ για τους διασωληνωμένους, με 608 ασθενείς να βρίσκονται σε ΜΕΘ, και τις πρώτες αεροδιακομιδές από τη βόρεια Ελλάδα να είναι ήδη γεγονός.

Τον Νοέμβριο μέσα σε δώδεκα μέρες, από τις 14 έως τις 26 του μήνα, χάθηκαν τόσες ζωές όσες συνολικά τους προηγούμενους οκτώ μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει σταδιακά προς την τέταρτη εβδομάδα της καραντίνας, η κατάσταση παραμένει μη ελεγχόμενη, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown δύο ταχυτήτων, δηλαδή για άρση των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι επτά περιοχές παραμένουν στο κόκκινο, με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Μαγνησία ήδη οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι δυσεύρετες, τις τελευταίες ημέρες η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ στην Αχαΐα εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού λόγω και της γιορτής του πολιούχου της Πάτρας στις 30 Νοεμβρίου.

Στη Δράμα το νοσοκομείο είναι πλήρες και όποιος χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία μεταφέρεται σε άλλη μονάδα, για τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών στο ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης δήλωσε ότι όποιο κρεβάτι αδειάζει στις ΜΕΘ είναι επειδή κάποιος πεθαίνει, στη Θεσσαλία η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 100%.

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς
Με το βλέμμα όλων στα Χριστούγεννα, το νέο στοίχημα είναι πώς θα γίνεται η μετάβαση στην αγορά. Το πιο πιθανό είναι ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά, με την αποστολή των SMS να συνεχίσει να είναι μέρος της καθημερινότητας.

Το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει σταδιακά, αρχής γενομένης από τα μικρότερα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις με εποχικά ήδη.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για την αποστολή SMS με τον αριθμό 7, μέχρι την πλήρη λειτουργία της αγοράς. Θα αφορά την προμήθεια ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο σκοντάφτει στο ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί ο χρόνος που δαπανά ένας πολίτης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση. Επίσης, με το άνοιγμα των καταστημάτων θα αυξηθούν και οι μετακινήσεις γενικότερα.

Ένα άλλο σενάριο, όπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι η μέθοδος του «click away», μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, γίνεται η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος και η πληρωμή του και στη συνέχεια ο καταναλωτής παραλαμβάνει από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

Εντούτοις και το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει δύσκολο στην υλοποίηση του, μιας και το σύστημα και την υποδομή για τις click away αγορές διαθέτει περίπου το 15-20% της αγοράς.