26 Νοέμβριος 2020, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 21:25

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

  • Δένδιας: Συνομιλίες με την Τουρκία μόνο όταν υπάρχει εποικοδομητική διάθεση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της τηλεδιάσκεψης στις αρχές Δεκεμβρίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την έκθεση της ομάδας ειδικών για το «ΝΑΤΟ 2030». Σε αυτή τονίζεται ότι για τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας είναι επιβεβλημένος ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών από το σύνολο των κρατών-μελών, καθώς και η αποφυγή χρήσης του ΝΑΤΟ για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Η ομάδα, στην οποία μετέχει και ένας Τούρκος, σημειώνει ότι εδώ και χρόνια η Άγκυρα χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο προκειμένου να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές.

Μεταξύ των χωρών που αναφέρονται είναι η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Αυστρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Στον κατάλογο αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.