26 Νοέμβριος 2020, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 20:01

Πιθανή μία ακόμα δοκιμή στο εμβόλιο της AstraZeneca

  • Πιθανή μία ακόμα δοκιμή στο εμβόλιο της AstraZeneca
    (Φωτ.: EPA / Oxford University / John Cairns)

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Πασκάλ Σοριό.

«Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα πρέπει να το επιβεβαιώσουμε, επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.

Ο Πασκάλ Σοριό εξήγησε ότι και αυτή η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή η εταιρεία γνωρίζει ήδη ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της είναι υψηλή και κατά συνέπεια είναι απαραίτητος μικρότερος αριθμός εθελοντών.

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι κατά λάθος έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / Φ.Γ.