26 Νοέμβριος 2020, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 19:24

UEFA: Ισόβιος αποκλεισμός σε παράγοντα της Καραμπάχ για το μήνυμα μίσους κατά των Αρμενίων

  • UEFA: Ισόβιος αποκλεισμός σε παράγοντα της Καραμπάχ για το μήνυμα μίσους κατά των Αρμενίων
    (Φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

Η UEFA ανακοίνωσε τον διά βίου αποκλεισμό του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) εξαιτίας ενός μηνύματος μίσους κατά των Αρμενίων, εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο λόγος για τον Νουρλάν Ιμπραχίμοφ, ο οποίος είχε τεθεί σε προσωρινό αποκλεισμό από τις 3 Νοεμβρίου. Πλέον του απαγορεύεται για πάντα η άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Επίσης, η πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα ζητήσει από τη FIFA να επεκτείνει αυτήν την απαγόρευση σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δε σύλλογος του Αζερμπαϊτζάν τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Η UEFA ερεύνησε για σχεδόν ένα μήνα την πιθανή παραβίαση από τον Νουρλάν Ιμπραχίμοφ δύο βασικών κανονισμών, της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς και της απαγόρευσης οποιασδήποτε ρατσιστικής ενέργειας και διάκρισης.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Αρμενική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFA) ζήτησε τον αποκλεισμό της Καραμπάχ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταγγέλοντας ότι ο επικεφαλής επικοινωνίας του συλλόγου ζήτησε «να σκοτώσουν όλους τους Αρμένιους, νέους και ηλικιωμένους, χωρίς διάκριση» και παράλληλα δικαιολόγησε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία.

Ο σύλλογος των Αζέρων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1951 στην πόλη Άγκνταμ, μετακόμισε στο Μπακού αφότου το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασε στον έλεγχο των Αρμενίων, το 1993.