26 Νοέμβριος 2020, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 18:21

Γαλλία: Δίωξη κατά ακόμη τεσσάρων μαθητών για τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

  • Γαλλία: Δίωξη κατά ακόμη τεσσάρων μαθητών για τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί
    (Φωτ. αρχείου EPA / Christophe Petit Tesson)

Τέσσερις ακόμη μαθητές διώκονται στη Γαλλία στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου στα περίχωρα του Παρισιού, αφού έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ήδη δύο συμμαθητές τους διώκονται για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία».

Τρεις από τους ανήλικους, ηλικίας 13-14 ετών, διώκονται για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία», ως ύποπτοι ότι υπέδειξαν το θύμα στον Τσετσένο ισλαμιστή Αμπντουλάχ Ανζόροφ μπροστά στο Λύκειό τους στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, κοντά στο Παρίσι, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Το τέταρτο άτομο που διώκεται για «συκοφαντική καταμήνυση» είναι η κόρη του Μπραχίμ Σνίνα, του γονέα που ξεκίνησε την online εκστρατεία κατά του Σαμιέλ Πατί. Ο Μπραχίμ Σνίνα διώκεται επίσης και βρίσκεται υπό κράτηση.

Συνολικά δεκατέσσερα άτομα βρίσκονται υπό δικαστική δίωξη.

Οι δύο πρώτοι μαθητές, 14 και 15 ετών, διώκονται για «συνέργεια σε τρομοκρατική δολοφονία» κατηγορούμενοι ότι υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη παίρνοντας ως αμοιβή «300-350 ευρώ», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Ο Μπραχίμ Σνίνα, ο γονέας που οργάνωσε την εκστρατεία κατά του καθηγητή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ο ισλαμιστής Αμπντελχακίμ Σεφρίουι, διώκονται επίσης για «συνέργεια». Είχαν κατηγορήσει τον καθηγητή για εφαρμογή διακρίσεων προς τους μουσουλμάνους μαθητές, σύμφωνα με όσα διηγήθηκε η κόρη του Σνίνα και μαθήτρια του Σαμιέλ Πατί.

Η μαθήτρια δεν ήταν παρούσα στο μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γάλλος καθηγητής έδειξε στους μαθητές του τα σκίτσα του Μωάμεθ. Στις 7 Οκτωβρίου, πατέρας και κόρη κατέθεσαν μήνυση κατά του καθηγητή στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Σαμιέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας-Γεωγραφίας, 47 ετών, αποκεφαλίσθηκε στις 16 Οκτωβρίου κατά την επιστροφή του από το σχολείο στο σπίτι, αφού υποδείχθηκε στον δολοφόνο του κατά το σχόλασμα από μαθητές του Λυκείου του.

Ο 18χρονος δολοφόνος, πρόσφυγας από την Τσετσενία, γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για τις ακραίες ισλαμιστικές ιδέες του, σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας μετά το έγκλημα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.