26 Νοέμβριος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 16:52

Θλίψη για το θάνατο της Πόντιας Εύας Κοταμανίδου

  • Θλίψη για το θάνατο της Πόντιας Εύας Κοταμανίδου
    (Φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)

Γέννημα θρέμμα της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά με καταγωγή, τουλάχιστον από την πλευρά της μητέρας της, από τη Σινώπη του Πόντου η Εύα Κοταμανίδου, αφήνει πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη και τον πολιτικό κόσμο καθώς το 1989 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, ενώ το 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά.

«Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ήταν η Ηλέκτρα του Θιάσου και η κόρη του Μεγαλέξανδρου, ενώ πρωταγωνίστησε και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως στην Καγκελόπορτα του Δημήτρη Μακρή, στη Ρόζα του Χριστόφορου Χριστοφή, στη Ζωή χαρισάμενη του Πατρίς Βιβανκός.


Ο μονόλογος της Εύας Κοταμανίδου για τα Δεκεμβριανά, μία από τις πλέον εμβληματικές σκηνές στο «Θίασο»

Τη βαθιά του θλίψη εκφράζει και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας ότι υπήρξε αγωνίστρια τόσο στην τέχνη της όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας.

«Στους αμέτρητους ρόλους που ερμήνευσε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, η Εύα Κοταμανίδου μετέφερε, με κάθε της εμφάνιση, δύναμη, επιβλητικότητα, συναίσθημα. Υπηρέτησε την τέχνη της υποκριτικής με ήθος και συνέπεια. Ήταν ενεργός πολίτης, με συμμετοχή στα κοινά και άποψη, την οποία πάντοτε εξέφραζε με ευπρέπεια. Η απουσία της θα είναι αισθητή», αναφέρει στο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.