26 Νοέμβριος 2020, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 15:34

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε τις προσφυγές καθολικών και υπερορθόδοξων εβραίων κατά των περιοριστικών μέτρων

  • ΗΠΑ-Κορονοϊός: Το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε τις προσφυγές καθολικών και υπερορθόδοξων εβραίων κατά των περιοριστικών μέτρων
    (Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στήριξε με χθεσινή του απόφαση τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές υπερορθόδοξων εβραίων που είχαν προσφύγει κατά των περιορισμών που υιοθέτησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στις 6 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας από την Covid-19, περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν.

Στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν ο περιορισμός σε δέκα των πιστών που συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας σε κάποιες συνοικίες, ενώ σε άλλες ο αριθμός έφτανε τους 25.

Όμως η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Παράλληλα επισήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ’ ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αργά χθες αποφάσισε υπέρ τους με πέντε ψήφους, έναντι τεσσάρων. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδεικνύει τις συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη συντηρητική δικαστίνα Έιμι Κόνεϊ-Μπάρετ, η οποία έριξε την καθοριστική ψήφο υπέρ των θρησκευτικών ομάδων.

Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς ψήφισε κατά, όπως και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων τα αιτήματα εκκλησιών από τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν πριν από το θάνατο της φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ-Γκίνσμπεργκ, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους δικαστές και τον Ρόμπερτς είχαν απορρίψει τις προσφυγές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΜ.