27 Νοέμβριος 2020, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2020, 08:59

Συνεχίζεται το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και τον Δεκέμβριο

  • Συνεχίζεται το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και τον Δεκέμβριο
    Από τις τελευταίες εκδηλώσεις στην ΕΛΘ πριν από την πανδημία (φωτ.: Κωνσταντίνος Φωτιάδης)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζει την αναβίωση του Λαϊκού Πανεπιστημίου ανακοινώνοντας τις διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο, μέσω διαδικτύου.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα θα αναλυθούν θέματα που αφορούν την ποντιακή διάλεκτο.

Οι διαλέξεις της δεύτερης θεματικής ενότητας είναι οι εξής:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 19:00
«Ποντιακή διάλεκτος: βασικά χαρακτηριστικά και η αναγκαιότητα διάσωσής της». Εισηγητής ο δρ Αντώνης Παυλίδης, ιστορικός-κοινωνιολόγος.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, 19:00
«Πτυχές της γραμματικής της ποντιακής: πηγές και έρευνα πεδίου». Εισηγήτρια η Ανθή Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, 19:00
• «Η ποντιακή διάλεκτος: χρήση και χρησιμότητά της στην εκπαίδευση για την επίτευξη παιδαγωγικών και διδακτικών σκοπών και στόχων». Εισηγήτρια η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.
• «Ποντιακή διάλεκτος στον 21ο αιώνα. Μια συγχρονική θεώρηση». Εισηγήτρια η Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογος-γλωσσολόγος και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, 19:00
• «Γλώσσα και ταυτότητα: Ο ποντιακός ελληνισμός». Εισηγητής ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ.
• «Η αξιοποίηση της ποντιακής ως γλωσσικής ποικιλίας, στη διδακτική του μαθήματος της γλώσσας». Εισηγήτρια η Αικατερίνη Γεωργιάδου, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική των διαλέκτων.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δεύτερη θεματική ενότητα θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου να κλείσουν θέση με e-mail στο info@efxinos.gr ή τηλεφωνικά στο 2310 277315. Στους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη κάθε διάλεξης θα αποστέλλεται e-mail με οδηγίες για το πώς θα την παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όσοι είχαν παρακολουθήσει την πρώτη θεματική ενότητα δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τη διαδικασία.