26 Νοέμβριος 2020, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 13:37

Τουρκία: Ποινές ισόβιας κάθειρξης για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

  • Τουρκία: Ποινές ισόβιας κάθειρξης για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016
    Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ οδηγούν στην… κρεμάλα ένα ομοίωμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το 2016 (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Ποινές ισόβιας κάθειρξης επέβαλε τουρκικό δικαστήριο σε περισσότερους από 300 πιλότους και πολίτες που κατηγορούνταν για διεύθυνση και πραγματοποίηση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, από αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Συνολικά δικάστηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν. Ακόμα εξήντα κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε διάφορες ποινές κάθειρξης και 75 αθωώθηκαν.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση «Ακιντζί» κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες δικαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος ιερωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην.