26 Νοέμβριος 2020, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2020, 10:28

Πέθανε η Σάσα Μανέττα, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (βίντεο)

  • Πέθανε η Σάσα Μανέττα, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ (βίντεο)
    (Φωτ.: star.gr)

Μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες της ελληνικής τηλεόρασης, η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Σάσα Μανέττα, έφυγε από τη ζωή. Την είδηση έδωσε μέσω Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Κι άλλη απώλεια σήμερα… Ένα χαρμόσυνο πλάσμα έφυγε από κοντά μας… Η τηλεπαρουσιάστρια της νιότης μας που έγινε καλή μας φίλη μετά ταξίδεψε… Καλό ταξίδι αγαπημένη μου καλοσυνάτη Σάσα Μανέττα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Σάσα Μανέττα, που είχε διακριθεί και ως στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας, ενέπνευσε πολλές γυναίκες δημοσιογράφους και παρουσιάστριες. Είχε γεννηθεί στη Νίκαια και ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση Φωνάζει ο κλέφτης του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Προσλήφθηκε στην τότε ΕΙΡ (σημερινή ΕΡΤ) ως παρουσιάστρια μετά από εξετάσεις, και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες.

Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις με το α΄ βραβείο.

Είχε εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο Ο άλλος δίδυμος (εκδ. Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το Μοναξιά είναι…, με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδ. Όμβρος), τη νουβέλα Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν (εκδ. Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα Με διαβατήριο το ψέμα (εκδ. Εντύποις).