11 Ιούνιος 2014, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2015, 16:24

Όταν διάσημοι σεφ εμπνέονται από τη μικρασιάτικη και ποντιακή κουζίνα

  • Όταν διάσημοι σεφ εμπνέονται από τη μικρασιάτικη και ποντιακή κουζίνα

Πέντε σεφ και τρεις τοπικοί φορείς παρουσίασαν πιάτα και μενού με έμπνευση από τη μικρασιάτικη και ποντιακή κουζίνα

Μαθήματα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, μενού που συνδύασαν τις γεύσεις της αγιορείτικης θάλασσας με εκείνες της μικρασιάτικης κουζίνας, ποντιακές μυρωδιές της παράδοσης, γιορτές των λιμανιών και του δρόμου γέμισαν τις βραδιές της τέταρτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area Kouzina με τίτλο «Η Κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων», η οποία πραγματοποιήθηκε στις περιοχές των Νέων Ρόδων, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής από τις 2 μέχρι και τις 8 Ιουνίου.
 
Κατά τη διάρκειά της έξι Τούρκοι εκπρόσωποι Τύπου, συνοδευόμενοι από τη chef Μαρία Εκμεκτσίογλου ξεναγήθηκαν στην περιοχή των Οθωμανικών Σιδηροκαυσίων και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την παράκτια ζώνη, προκειμένου να ζήσουν / αποκτήσουν την εμπειρία.
 
Πράγματι η γιορτή ξεκίνησε από τα Νέα Ρόδα, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του οικισμού πραγματοποίησε μία πολυπληθή και υψηλού επιπέδου γαστρονομικο-πολιτιστική εκδήλωση, η οποία μέσα από εξειδικευμένα μαθήματα μικρασιάτικης ζαχαροπλαστικής παρουσίασε σε 40 εκπροσώπους τουριστικών γραφείων από ολόκληρη την Ευρώπη το γαστρονομικό κύκλο της ζωής: τα γλυκά της γέννησης, της βάφτισης, του αρραβώνα, του γάμου, του θανάτου.
 
Συνεχίσθηκε δε στο μπαλκόνι του Alexandros Palace Hotel & Suites, όπου μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου παρέδωσαν μάθημα ποντιακής μαγειρικής, προσφέροντας στους παραβρισκόμενους παραδοσιακό «περέκ» με ποικιλία στη γέμιση.
 
Αλλά και στην πισίνα του Aristoteles Holiday Resort & Spa o Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουλιανής παρουσίασε την τέχνη παρασκευής των πολίτικων ντολμάδων με τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό ΚΑΖΑΚΗ και τη Μαριάννα Καζάκη να παρουσιάζουν τα προϊόντα του Κτήματος και να προσφέρουν στο κοινό εξαιρετικά ντολμαδάκια φτιαγμένα με φρέσκα, βιολογικά αμπελόφυλλα.
 
Τη σκυτάλη παρέλαβε η Αμμουλιανή, όπου στο «store Προικόνησσος» μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού παρουσίασαν εξαιρετικές συνταγές ζαχαροπλαστικής, φερμένες από τη Γαλημή της Μικρασίας : «αμυγδαλωτά λουλούδια Αμμουλιανής» και «χοσμελί της Προικόνησσου», δημιουργώντας ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα σε ένα άκρως «παραδοσιακό» περιβάλλον.
 
Τις επόμενες δε ημέρες προσφέρθηκαν υπέροχα menu : το ένα στο «fish restaurant Μεγάλη Άμμος» και το άλλο στο «restaurant Μετόχι», όπου η Μαρία Εκμετσίογλου, η Γιώτα Τσακνή και η Φωτεινή Χριστοδούλου κατάφεραν να παντρέψουν τις θαλασσινές αμμουλιανιώτικες γεύσεις με τη γαστρονομική παράδοση τη Μικρασίας και της δικής τους αλησμόνητης πατρίδας.
 
Ολόκληρη η εβδομαδιαία θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Turkish Airlines και του Ambotis Tours. Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area Kouzina είναι αφιερωμένη στη «Μεσογειακή Κουζίνα» με ειδική αναφορά στη γαλλική κουζίνα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας και τη SOPEXA. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Πηγή: voria.gr