25 Νοέμβριος 2020, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 15:13

Για «ελληνική προβοκάτσια» κατά του τουρκικού πλοίου μιλά ο Ερντογάν

  • Για «ελληνική προβοκάτσια» κατά του τουρκικού πλοίου μιλά ο Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Την Ελλάδα και την Κύπρο βλέπει πίσω από τη νηοψία που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό πλοίο στο «Roseline-A» στα ανοιχτά της Λιβύης από Γερμανούς κομάντος που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά τις προβοκάτσιες της Ελλάδας και της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” [σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας] στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

Ακόμα, επέμεινε ότι το πλοίο μετέφερε εμπόρευμα στη Λιβύη, απορρίπτοντας εμμέσως την υπόνοια ότι ενδεχομένως να επιχείρησε να σπάσει το εμπάργκο όπλων. Αφού έκανε λόγο για «επίθεση», παρά την υπομονετική και ψύχραιμη τουρκική συμπεριφορά, μίλησε για παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και για Έλληνα που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης.

«Όταν μπήκαν στο πλοίο παρενόχλησαν το πλήρωμα» ισχυρίστηκε, τονίζοντας πως όλα έχουν καταγραφεί σε βίντεο και προσθέτοντας πως τα στοιχεία «θα σταλούν εκεί που πρέπει».

Η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί τους υψηλούς τόνους, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει ήδη προαναγγείλει ότι το θέμα δεν θα μείνει έτσι και ότι θα απαντήσει στο μέτωπο, μια δήλωση που εκτιμάται ότι σημαίνει αύξηση των πλοίων του τουρκικού ναυτικού στα ανοιχτά της Λιβύης.