25 Νοέμβριος 2020, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 15:01

Πιθανώς εντός Δεκεμβρίου το εμβόλιο στους πρώτους Ευρωπαίους

  • Πιθανώς εντός Δεκεμβρίου το εμβόλιο στους πρώτους Ευρωπαίους
    (Φωτ.: Twitter / European Commission)

Συμβόλαια με έξι εταιρείες έχει ήδη εξασφαλίσει η Κομισιόν, και ως εκ τούτου, όπως τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Μιλώντας στην Ευρωβουλή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να αρχίζουν να προετοιμάζονται. «Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα», πρόσθεσε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτό είναι το εισιτήριό μας για την έξοδο από την πανδημία.

Το τελευταίο συμβόλαιο που εγκρίθηκε σήμερα είναι αυτό με την αμερικανική εταιρεία Moderna για την προμήθεια αρχικά 80 εκατ. δόσεων, κι αν χρειαστεί άλλων τόσων. Τα υπόλοιπα πέντε συμβόλαια είναι με τις εταιρείες: AstraZeneca (Σουηδία-Βρετανία), Johnson & Johnson (ΗΠΑ), Sanofi-GSK (Γαλλία-Βρετανία), Pfizer-BioNTech (ΗΠΑ-Γερμανία), CureVac (Γερμανία).

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε εκστρατεία εμβολιασμού τον Ιανουάριο με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας και στο προσωπικό. Στη δε Γαλλία, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί και με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.