25 Νοέμβριος 2020, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 15:35

Απίστευτο: Χιλιάδες σε γάμο σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη, παρά την πανδημία (βίντεο)

  • Απίστευτο: Χιλιάδες σε γάμο σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη, παρά την πανδημία (βίντεο)

Πρόστιμο 15.000 δολαρίων θα κληθεί να πληρώσει η συναγωγή Γετέβ Λεβ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης επειδή, παρά τα μέτρα για τη διασπορά του κορονοϊού, φιλοξένησε γάμο παρουσία χιλιάδων χασιδιστών, των υπερορθόδοξων δηλαδή εβραίων. Οι συμμετέχοντες (υπολογίζεται ότι η συναγωγή χωράει 7.000 άτομα) δεν φορούσαν μάσκα και ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Αυτή τη στιγμή ένα νέο κύμα Covid-19 χτυπά την αμερικανική μητρόπολη, την ώρα που οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα.

Ο γάμος του εγγονού αρχιραβίνου έγινε στις 8 Νοεμβρίου υπό άκρα μυστικότητα, αλλά τελικά ήρθαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι πήραν μέρος. Την επιβολή του προστίμου επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξετάζεται και το κλείσιμο της συναγωγής.

«Φαίνεται ότι έγινε μια πολύ σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος, πράγμα το οποίο καθιστά ακόμη πιο απαράδεκτη την όλη κατάσταση» ανέφερε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έρευνα έχει ήδη ζητήσει και ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Προς το παρόν, βέβαια, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο αποφεύγει να κατηγορήσει ευθέως την κοινότητα των χασιδιστών με την οποία υπάρχει ανοιχτή κόντρα, καθώς θεωρείται ότι δεν σέβεται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Άλλωστε τον Οκτώβριο σε πολλές συνοικίες του Μπρούκλιν υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να επιβληθεί μίνι lockdown με όριο ατόμων στους χώρους λατρείας και κλείσιμο των μη απαραίτητων εμπορικών καταστημάτων. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα και προκάλεσε διαμαρτυρίες –ορισμένες φορές βίαιες–, όπως και κατηγορίες για αντισημιτισμό.